Nattlivet i Dublin.

I Dublin kan man alltid gå ut och roa sig. Självklart, beroende på valet av veckodag, med varierande kvalité. Dublins främsta nattliga gata heter Temple Bar (och det var den enda som jag egentligen hann utforska djupare). Temple Bar är centralt belägen på södra sidan av floden Liffey och är även en utav korsningsgatorna till Dublins paradgata O'Connel St..

Pubkulturen

Irland, och Dublin, har under stora delar av sin historia varit brittiskt styrt. Britterna medförde antagligen sin pubkultur, som sedemera utvecklats i Irland och blivit mycket uppskattad. Till puben går man gärna efter det hårda dagsarbetet. Eller kanske för att fly undan ansvaret hemma eller på universitetet. Från tidig kväll och fram till midnatt finner man pratglada och festliga irländare på de flesta pubar. Pubarna stänger dock vanligtvis runt midnatt och då jag sökte mer spänning i Dublin än att föra "karlavagns lika diskustioner" med irländska gubbar blev det så att jag sökte mig till Dublins nattklubbar istället, och det är några av dem jag tar upp här.

Nattklubbar1. Q-Bar. Stället som jag och mina flatmates brukade hamna på. Kanske inte direkt för att det var bäst utan helt enkelst för att det låg närmst och när vi väl gick ut var vi så festkåta att vi inte orkade ta oss längre än till första stället. Q-Bar är dock den största turistfällan i hela Dublin. Dyrt, modern steril (personligt tråkig) inredning och mycket turister men ibland med roliga arrangemang.
Musik: Modern hitmusik och mycket dans, både vad det gäller folk och musikstil.

2. Doyles. Ett mer "alternativt"-ställe. Här går man inte vilse bland turister utan hittar lättare irländare. God atmosfär men fattig och tråkig inredning. Musiken är gärna av det lite äldre popiga/punkiga/rockiga slaget. Kan varit här som begreppet "ful dans" myntades.

3. Eamonn Dorans. Ett utav mina favorithak. Kanske inte så mycket av ett ställe dit man går för att dansa/röjja. Nej, här dricker man, sitter på deras utegård, tjötar och lyssnar på den goda old school rocken de spelar. Fick höra mycket Hendrix och Dylan när jag var där, vilket glädje mig.

4. Temple Bar. Krogen som har samma namn som gatan den ligger på är en typisk irländsk pub. Dock är den ofta fylld med turister, då den ligger på turistgatan nummer uno i Dublin. Å andra sidan, varje gång jag var där fanns det irländsk livemusik med sång. Besökarna är ofta "äldre"-människor i de glada 40-60. De man sakna på alla andra krogar jag besökte. Helt klart värt ett besök, men kanske inte stället man väljer att avsluta krogkvällen om man är lite ungdomligare.

5. Fitzsimons. En av Q-Bars störtsa konkurrenter. De kör båda med samma koncept men om man i Q-Bar går ner i källaren för att dansa så går man uppåt i Fitzsimons. Uteservering på taket under bar himmel. Vi hamnade oftast där när vi gick ut på tisdagar, då Q-Bar inte bjuder på något vidare nattliv så tidigt i veckan. Fitzsimons är dock optimalt för kvart i tre ragg.

6. Porterhouse. Stället brygger sitt egna utmärkta öl och det är väl det som gör Porterhouse speciellt. Förutom att vara ett ölhak med större sortiment än de flesta brukar Porterhouse även kunna erbjuda liveband och mycket trevligt krogfolk.

7. Zansibar. Inredning. Oerhört fräck inredning. Tyvärr ganska dött på vardagskvällar. Men de kompencerar de med genom att ha stället proppfullt med dansglada på helgerna. Musik, radiohits som aldrig vill tystna.