Att jobba i Dublin.

Precis som andra är jag beroende av pengar. Därför skaffade jag mig ett jobb för att ha råd med alla det utgifter som dök upp. Att få ett jobb på Irland är ingen omöjlighet (vilket det nästintill är i Sverige). Snarare tvärtom. Men det finns några saker man bör fixa innan man börjar leta jobb (om man ska jobba vitt, vilket jag rekommenderar).

För att få arbeta på Irland behöver man ett P.P.S.-number (Personal Public Service-number). Detta påminner om vårat svenska personnummer, men om jag fatta det rätt är P.P.S.-numrets huvudsakliga uppgift att underlätta vid taxering/beskattning. Ett P.P.S.-nummer skaffar man enklast hos sitt lokala "Social Welfare Office" (något som kan liknas vid våran socialtjänst/social). Ett sätt att finna det lokal kontoret är att fråga på stan, hos vänner/grannar, turistinformationen, andra utlandsarbetande (polacker och kineser) eller t ex polisen (kallad Garda i Irland). När man väl fått reda på var kontoret finns skall du ha med dig två saker för att få ett P.P.S.-nummer.

Dels krävs det att du har en fast adress samt någon form av bevis på att du verkligen bor under denna adressen. En elräkning eller ett kvitto från ditt vandrarhem räcker gott och väl som bevis. Du ska även ha med dig legitimation, pass kan vara att föredra. Efter det att du fyllt i din ansökan kommer ditt P.P.S.-numret att skickas till den adressen du angav vid ansökningstillfället.

När det väl är klart är det dax att söka jobb. Även om man inte fått P.P.S.-numret (det dröjer minst en vecka innan det kommer från det att man ansökte) kan man börja jobba, eller i alla fall söka jobb. Du berättar bara för din arbetsgivare att du varit och ansökt om ett P.P.S.-nummer men väntar på att få det hemskickat.

Jobb kan man bland annat söka via hemsidan: www.jobs.ie. För min del gick det åt fanders. Jobben som erbjuds där kräver ofta att man har tidigare erfarenheter eller studerat vid universitet, högskola eller liknande. Ett tips kan dock vara att söka efter jobb där de behöver folk med språkkunskaper (svenska/norska/danska/franska/tyska/spanska). Ofta behövs det språkbegåvade till olika former av supportjobb.

Dunnes Stores

Jag började med att gå in på ett internetcafe och skriva ett Curriculum Vitae, eller även kallat CV. På internet finns det en uppsjö guider som hjälper dig att utforma ditt CV. Enklast är självklart att Googla fram en sådan guide, om du behöver hjälp med utformningen av ditt CV. I Dublin finns det även företag som sysslar med att skriva privatpersoners CV:n. Personligen var jag dock aldrig i kontakt med dem. Om du behöver inspiration till ditt CV får du gärna ladda ner mitt CV.

Med CV:et kopierat till ett tiotal exemplar gav jag mig ut på stan med mitt boende som utgångspunkt. I varenda affär, vandrarhem eller liknande jag skulle kunna tänkas jobba på var jag inne och pratade och delade ut mitt CV. Och efter bara någon timmes slit hade jag fått en intervju redan dagen efter. Detta var på Dunnes Stores, North Earl Street (affären till höger om Spiran om man tittar upp mot Spiran från O'Connel St.).

På intervjun förklarade jag att jag var inflyttad från Sverige och behövde ett jobb för en kortare period, möjligen hela vägen fram till jul. Anställd var jag bara några dagar senare. Smidigt!
Lön: €7.85/timme
Timmar-i-veckan: mellan 30-38 st

Kan ju tyckas vara skit. Men ha i åtanke att som svensk "invandrare"/säsongsarbetare i Dublin och med låg lön skattar du nästan ingenting efter det att du varit på Revenue (det irländska skatteverket) och gjort dig fri från "Emergency taxes". "Emergency tax" innebär en beskattning på knappa 42%. Om du redan betalat "Emergency tax" på tidigare löner får du tillbaka dessa pengar efter det att du varit på Revenue.

Lönen för mig blev nära på som att tjäna 100 kr/h i Sverige då du i Sverige måste skatta bort 20% medan du får behålla hela lönen i Irland, som minst är €7.65/timme (€1 knappt 1 kr). Och jag var nöjd, 100 kr i timman har jag inte blivit betald på många ställen i Sverige.

För att få ut lönen var jag först tvungen att öppna ett irländskt bankkonto. Detta var inte helt lätt. Första banken jag försökte på var AIB. Där ville de inte öppna ett konto åt mig och skyllde på "Regulations from the government" när jag hade förklarat vad jag hade för avsikter i Irland (jobba, festa, träffa folk). Gick då in på Permanent TSB kontor. Med mitt pass, papper från Dunnes Store och bostadsbevis i bagaget öppna det ett konto för mig som aktiverades direkt och med bankomatkort och pinkod som skickades hem till min adress. Smidigt och välfungerande!

Slutsats

På Dunnes Stores började jag då arbeta runt den 20 september och jag kom aldrig därifrån. Jag var nöjd med mina tider (även om det var lite småtjivigt ibland), jag hade trevliga arbetskamrater och oftast trevliga chefer. Inkomsten var okej och arbetsuppgifterna som bestod av att paketera upp matvaror och vara tillags för affärens kunder var inte alltför krävande.

Jobbade där i drygt två månader och det var tråkigt att ta farväl av alla kollegorna när man väl skulle hem. Men, det gick i alla fall att få ett jobb.

www.jobs.ie