Shopping i Dublin.

Dublin är väl inte känt för att vara någon stor shopping-stad som t ex London eller Paris. Men visst finns det affärer även här. Dock tillhör de flesta av dem kedjor och många av kedjorna som finns i Dublin har vi även hemma. Men vad som kan vara kul att veta är att på t ex H&M i Sverige (Göteborg) har det inte samma utbud av kläder som i Dublin. Denna kategorin ska hur som helst inte bara handla om kläder utan även livsmedel och annat!

Snus

Jag fick en fråga om hur vi kunde få tag i snus i Dublin. Det är lätt som en plätt. Du beställer ditt snus från t ex http://www.snusbutiken.se till din adress i Dublin så skickas snuset direkt. Reglerna då? Snusa i Irland är lagligt, men att sälja det är olagligt. Så köp det via nätet från Sverige så har du kommit runt det juridiska!

Det bästa är förståss att ha med sig snus eller be någon ta med sig som ska besöka. Att handa från SnusButiken.se är nämligen ganska dyrt.

Shopping-gator

I Dublin finns det två stora centrala shopping-gator. Den ena, Grafton Street, ligger på södra sidan om Liffey vid Trinity Collage och är för den med en tjockare plånbok och intresse för dyrare kläder, skor och övriga varor.

Den andra, Henry Street, ligger på norra sidan i höjd med "the Spire/Spike" och har ett utbud av lite billigare affärer och mer av kedjor. På gatorna runt både Henry Street och Grafton Steet finns det mängder av små affärer och restauranger (framför allt vid Grafton Street). Vid Henry Street finns även en mycket bra (grönsaks-)marknad. Läs mer om denna längre ner på sidan.

Malls - Shopping centrum

Det finns tre stora shopping-centrum i Dublin som jag besökte. Ett på toppen av Grafton Street, nära parken Sankt Stephens Green, kallat Illac Centre. Stor samling av affärer under tak.

Dundrum Town Centre är sagt att vara Europas största shopping varuhus. För att komma hit tar du Luas:en (spårvagnen) på södra sidan av Liffey och stiger av på hållplatsen som heter Dundrum. Här går det bra och lätt att fynda!

Det tredje mallet ligger på Norra sidan, på Henry Street (nära the Spire och grönsaksmarknaden). Det heter Jervis Centre och har de flesta affärer. Nedan finns det en film som visar Jervis Centre och dess närliggande miljön.Livsmedel

Det finns tre mataffärskedjor som är av det lite större slag i Dublin. Dunnes Stores, Tesco och Super Value. Sen finns det även Londis, Spar m.m. som är "7 Eleven"-liknande affärer (servicebutiker). Dessa är dock, precis som i Sverige, dyrare.


Om jag skulle jämföra Dunnes Stores, Tesco och Super Value med svenska motsvarigheter skulle jag väl säga att Dunnes Stores påminner om Ica, Tesco om CoopForum och Super Value om Willys.

Tesco är klart billigast av de tre, särskilt om man väljer att handla av deras egna vitpaketerade varor. Annars är skillnaden mellan dessa tre inte särskilt stor. Överlag är väl Tesco billigast och Super Value & Dunnes Store lite dyrare.

I Dublin finns även de två tyska matjättarna Lidl och Aldi. Jag fann dessa vid grönsaksmarknaden (som för övrigt är trevlig att handla grönsaker på, då detta är dyrt i livsmedelsaffärerna).

Under uppdatering!