Svar från Emma.

Innan jag åkte till Dublin hade jag mailat Emma som hade varit i Dublin tidigare. Här följer hennes svar som gav mig mycket använderbar information innan jag åkte till Dublin. Tack Emma!

Hej!

Japp, jag bodde i Dublin under ett halvår och jobbade. Åkte dit ungefär samma tid som du funderar på, förra året. Dublin är underbart! Staden, kulturen, ölen men framför allt människorna.

Det är superlätt att komma dit och fixa jobb, framför allt när du är svensk. Vi har väldigt bra rykte om oss därborta. Fixar jobb gör du bäst på plats, det finns några sidor på nätet, men det absolut enklaste är som sagt att göra det när du är där, bara gå runt på stan och fråga, lämna CV osv. Samma sak med boende, fast där finns det en bra sida ; www.daft.ie kolla in den för den är grym och där kan du nog hitta nåt... Annars går det att ringa på annonser i tidningar osv, det gjorde vi och vi fick en lägenhet efter tre dagar. jag tror det är en ganska bra tidpunkt att åka just i september, det verkar finnas ganska mycket jobb just då, kanske i och med att alla studenter börjar plugga igen och sådär.

När du kommer dit ska du fixa ett PPS-nummer, det gör du på närmsta skattekontor, jag kommer inte ihåg om man va tvungen att fixa boende först, och sen PPS-nummer... Men det är bara att fråga så hjälper dom dig. Detta PPS-nummer ska du ta med till din arbetsledare så fixar hon eller han massor med det. Ska jag va ärlig så vet jag inte riktigt vad det innebär, men det är nåt med skatten i alla fall. Sen ska du fixa nån slags emergency taxes eller nåt sånt, och då får du tillbaka massor på skatten... Ja, samma sak där, det är bara att fråga.

Minimumlönen ligger just nu på 7,65 tror jag... Nånstans där omkring iaf, se till att inte få mindre än det. Lönen utbetalas normalt veckovis, du får helt enkelt ett litet kuvert med din lön i och en liten löne spec. Du kan ju också skaffa ett irländskt konto och få in pengarna där, jag gjorde inte det men jag vet en del som gjorde det och tyckte det funkade bra.

Lägenheterna är ju inte i samma standard som den svenska, det får man räkna med. Ofta är det heltäckningsmattor som gäller, vi hade turen att få trägolv men fick dras med massa mögel istället. Det är ganska dyrt också, vi hade en trea som kostade uppåt 10 000 tror jag, och den va ändå billig, alla andra jag kände där betalade mycket mer. Så det varierar.

Men Dublin är helt fantastiskt, jag är säker på att du kommer få det skitbra där! Jag blir själv oerhört sugen på att åka dit igen, och kommer säkert göra det också nångång... Bra uteställen; I Temple Bar finns det hur mycket pubar som helst, kolla in The Mezz, där har dom olika temadagar. Måndagar är Open Mic Night, tisdagar är det ett skitbra band som spelar (tror dom spelar fortfarande, dom gjorde det i våras iaf) och onsdagar är det reggae-kväll, också ett skitbra band som spelar då. Kolla även in Whelans på Wexford Street. Världens bästa ställe! Asbra musik, mycket rockigt! Kanon! Men det finns hur mycket som helst...

Fråga om det är något mer du undrar över, annars får du ha det bäst i Dublin!

/Emma