Boende i Dublin.

Hur man bor är ofta av betydelse. I Dublin behöver du även ha ett fast boende för att få jobba. Kvittar om det är på vandrarhem, i lägenhet, i en grott eller i ett träsk. Så länge du bor under en fast postadress. Mer om detta på: Jobb

Själv anlände jag till Dublin den 5:e september 2005. Då hade jag nada. Inget boende, inget jobb. Som sagt nada. Inte ens ett ställe att bo på för första natten. Vad jag hade var var min ryggsäck och ett härligt glatt humör. Tidigare under dagen hade jag dock träffat två svenska flickor på flygplatsen Stansted (utanför London). En av dem hade tidigare varit i Dublin och de hade redan fixat sin första natt på ett vandrarhem i centrala stan. Ganska naturligt blev det så att jag följde dem in till Dublin City och spenderade första natten på samma vandrarhem. Blev placerad i ett rum och delade första natten med bl a amerikanare och engelsmän.

Ny dag och nya tag. Satte mig på ett internetcafe och besökte en av Irlands största sidor vad det gäller bostadsförmedlning nämligen: www.daft.ie. Frågade killen i disken i vilket område man bör bo.
"Area 1, 2 and 6. They are all calm and close to the city centre."
Sagt och gjort. Inom fem-tio minuter hade man samlat på sig tiotusen telefonnummer. Fram med mobilen och dax att börja ringa med sitt nyinköpta irländska simkort från Meteor.

Trots "tusen" samtal var det inte helt lätt att få rag i ett centralt prisvärt boende. Motgångar då många av de annonser man fann på Daft.ie var inaktuella eller redan tillsatta. Tillslut kom jag i alla fall kontakt med en kille som hade ett boende nära staden. Efter en snabb visit och betalning till Chris kunde jag flytta in i min första bostad. Adress: Lower Gardiner St 59A.

Så, äntligen en bostad. En 2:a med kombinerat vardagsrum/kök och en toalett med dusch. Lägenheter saknade fönster förutom ett på toalett. Boende påminde lite om en bunker. Den var delad med tre andra människor, två irländska tjejer samt en italiensk kille. Trångt och mörkt men billigt och centralt.
Depossition: €350
Hyra: €350/månad

Flytten

Efter ett tag började jag vantrivas i mitt nyfunna kollektiv. Detta av två anledningar. Ett, jag fann det svårt att få någon närmare kontakt med tjejerna. Två, en privat händelse som berörde dels mig och de inneboende flickorna. Jag meddelade mina sambos att jag skulle försöka flytta. Sagt och gjort, ut på stan och leta nytt boende. Började om på Daft.ie, precis som jag gjort en månad tidigare. Fick en visning på en lägenhet, men det blev inget av det. Satte mig åter på internetcafe och Daft.ie.

Då jag satt där och surfa ringde Johanna, som också var i behov av lägenhet. Vi sökte nämligen boende tillsammans då vi båda ville flytta. Jag förklarade att jag precis varit och kikat på ett nytt boende men att det inte var något vidare. Samtalet rundas av och när vi är klara börjar killen vid datorn brevid att prata med mig.

Han är från Sverige, heter Håkan och har hört hela samtalet och förstått att jag är intresserad av en bostad. Han erbjuder mig och Johanna att komma och kika på hans lägenhet. Där finns ett rum han kanske skulle kunna hyra ut. Bara några dagar senare flyttar jag och Johanna in hos Håkan, Mårten och Oscar, och nu på adressen: Georges Quay 10.

Det nya boende är om möjligt än mer centralt, bara snäppet dyrare, ljusare och framförallt mycket roligare. Mina nya flatmates är supertrevliga. De tre grabbarna bor nu tillsammans i ett rum och jag och Johanna i det andra. Vi delar ett kök, ett vardagsrum och en toalett med badkar/dusch.
Hyra: €350

Slutsats

Boende i Dublin går absolut att finna. Men du behöver kanske ha lite flit och tur. Och vill du bo centralt får du räkna med att det kostar. Men å andra sidan, jag var ju där för att roa mig. Jag såg inte den höga hyran som en utgift utan en investering. Den gjorde mig ju fri från taxi och kollektivtrafik men framförallt, den gav mig en jävligt rolig vistelse i Dublin.

www.daft.ie